In gesprek met een CRO Grandmaster

Gepubliceerd 16 aug 2022

conversie optimalisatie

Bart Toorenaar is Conversion Rate Optimalisation (CRO) specialist bij Direct Impact – en daar is hij verrekte goed in. Maar hij doet veel meer dan dat. Door middel van e-mailmarketing, trade-marketing en contentmarketing, maakt hij bij talloze bedrijven een impact. Vandaag de dag werkt hij als freelance e-commerce specialist voor onder andere Philips en Maandag. 

In een Google Meet-call vanuit Londen hebben we het gehad over zijn CRO-rol bij Direct Impact, over veelvoorkomende CRO valkuilen, en geeft hij je een paar handige CRO-tips – gratis en voor niets! 

Hey Bart! Kun je vertellen hoe je in het CRO-vak gerold bent? 

Ik ben in 2014 begonnen als trade-marketeer/media consultant bij Coolblue. Daar was ik onder andere verantwoordelijk voor het opbouwen van campagnes voor leveranciers, op én rond het platform. We richtten ons vooral op de vraag: hoe krijg ik zoveel mogelijk traffic naar de website? 

Maar een ander vraagstuk heb ik altijd al boeiend gevonden, namelijk: hoeveel mensen verlaten de winkel met een gekocht product?

Waar ik ben opgeleid in de e-commerce, is conversieoptimalisatie voor iedere website key.

Recruitmentmarketing kijkt bijvoorbeeld naar CRO om ervoor te zorgen dat een potentiële kandidaat je bedrijf tof vindt en gaat solliciteren. Bij een non-profitorganisatie gaat het erom dat het verhaal goed overkomt bij de doelgroep, met de hoop dat de bezoeker een donatie achterlaat. Iedere organisatie heeft op een bepaalde manier wel een conversiedoelstelling. 

Eens! En wat vind je zo leuk aan (dit gedeelte van) je werk?

CRO is eigenlijk het spinnenweb binnen digital marketing. Er zit een psychologische factor in, maar ook een data-driven stuk wat ik leuk vind. De teksten, het design, de structuur; alles komt eigenlijk samen bij CRO. 

Verder vind ik het tof dat je allerlei hypotheses op je CRO los kunt laten. Als je denkt dat je Product Detail Page (PDP) beter presteert met een ander design, dan test je dat. Zo verplaats je jezelf altijd in de persoon die de website, app of winkel bezoekt – en dat vind ik interessant!

Kun je wat voorbeelden van klanten noemen die je bij Direct Impact ondersteund hebt? 

Plantsome is misschien wel een leuk voorbeeld – dat is een webshop die online planten verkoopt. We hebben daar samen met de klant naar allerlei aspecten gekeken, zoals de topnavigatie, de filtering, de PDP, en hun app- en webspecifieke content. Hetzelfde heb ik gedaan voor BKPannen bij hun nieuwe website. Ook bij Afvalcontainer Holland heb ik CRO-achtige trajecten gedaan.

Verder hebben we Denon, een audiomerk, ondersteund in hun B2C platform.

Wat zijn onderwerpen waar veel mensen tegen aanlopen bij CRO?

Meestal is het vinden van de oorzaak waarom iets niet goed werkt, niet het lastigste. Dat wordt namelijk in de meeste gevallen vrij snel duidelijk. Als we met z’n 5en in een kamer zitten om een app of website te reviewen, zijn we het vrij snel met elkaar eens dat bijvoorbeeld de topnavigatie nog niet is wat het zijn moet. Of dat de basket mokertje traag is. Al snel heb je samen – uit boerenverstand – het laaghangende fruit geplukt. 

Waar het spannender wordt voor CRO, is als je echt een compleet verschillende visie hebt dan de klant heeft. Bijvoorbeeld over hoe de organisatie met hun klanten communiceert of hoe hun klanten de customer journey ingaan. Zo hebben we wel eens discussies met een klant gehad, waarbij we dachten dat we veel meer moesten inzetten op inspiratie, terwijl zij juist feitelijke taal gebruikte op hun website.

Dan ga je eigenlijk een fundamentele verandering doorvoeren die je in eerste instantie op gut-feeling maakt. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je elke keuze op basis van data moet maken, maar in sommige gevallen moet je gewoon iets proberen, en dan pas meten. 

Tot slot, heb je nog een paar CRO-tips waarmee de lezer aan de slag kan gaan?  

Zeker, komen ze:

  1. We weten vanuit shoponderzoek, dat online shoppers ervan houden om meerdere producten te vergelijken voordat ze de keuze maken. Zeker bij de gevoel- en stijlproducten zoals fashion, interieur, etc. Dus die crossclick naar andere producten moet heel makkelijk zijn. Als jouw eerste cross-sell-optie onder de fold van de pagina staat, is dat vaak een slecht teken. Kijk daarnaar.

  2. Vooral bij fashion-, wonen- en lifestylewebshops moet je als klant direct doorhebben hoe iets staat of eruitziet. Zorg er dan ook voor dat je foto’s en video’s clean zijn en dat het product goed zichtbaar is.  

  3. Te veel webshops hebben nog matige teksten, gericht op de eigenschappen in plaats van de voordelen van hun producten. Neem bijvoorbeeld de audiomarkt. Als je bij jouw audioproducten alleen de specificaties benoemt, weten vaak alleen de die-hard fans wat ze betekenen. Je mist dan de kans om de toegevoegde waarde uit te leggen aan het bredere publiek, op een manier waarin het voordeel naar voren komt.  Ook vacaturepagina's hebben daar last van. Dan focussen ze op gortdroge vereisten voor een job, terwijl er niks duidelijk wordt over de sfeer binnen het team waar je werkt en het gevoel wat een organisatie oproept.

  4. De filtering van je producten kan vaak ook beter. Doe je onderzoek. Wat vindt jouw klant belangrijk? Waar zoeken ze op bij je Product Overview Page (POP)? Als je naast je webshop ook een fysieke winkel hebt, ga dan eens langs om in gesprek te gaan met een kundige verkoper. Dat is vaak het beste startpunt voor een filtering. Want in feite is een filter hetzelfde als die verkoper die jou bepaalde vragen stelt. “Ga je je planten op het balkon zetten of in de tuin? Moeten ze tegen vorst kunnen? Welke kleuren vind je mooi? Etc.”. Een goede verkoper vraagt door. Een goede filtering stelt die vragen zodat je klant sneller bij het juiste product komt.

  5. Gebruik data als een ijkpunt van je eigen verwachtingen. Soms kun je namelijk niet starten met data, maar moet je simpelweg iets gaan proberen. Stel je denkt dat omgevingsfotografie, of juist lifestyle-fotografie, beter bij je merk past. Neem je tijd. Stel een goed testplan op, definieer je successen en trek die data naar binnen. Zodra je de aanpassingen één voor één maakt, kun je de data gebruiken als graadmeter van de resultaten. Is je aanpassing een succes? Communiceer die successen dan met de rest van de organisatie! Data hoeft dus niet altijd het startpunt van verandering te zijn, het kan ook beginnen met jouw boerenverstand of een aanname.

Meer CRO-leesvoer? In het eerste blog van onze CRO-reeks lees je wat CRO precies inhoudt en wat het jou op kan leveren. Lees in ons tweede CRO-blog wat de 5 meest gemaakte CRO-fouten zijn, of ontdek in ons derde CRO-blog hoe je vandaag nog aan de slag kunt gaan met jouw optimalisatie. 

Meer weten over online persuasion?

Ontdek in 1 dag hoe je het onbewuste brein prikkelt en jouw klanten overtuigt om over te gaan tot ACTIE.

Lees meer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.