Optimaliseer jouw Conversion Rate binnen 1 uur met deze 3 tips

Gepubliceerd 21 jul 2022

conversieoptimalisatie

Ben je nog niet 100% bekend met Conversion Rate Optimalisation (CRO)? In het eerste blog van onze CRO-reeks lees je wat CRO precies inhoudt en wat het jou op kan leveren. Als je deze al gecheckt hebt, kun je in het tweede CRO-blog leren wat de 5 meest gemaakte CRO-fouten zijn. Maar let's get to the point.

Conversion. Rate. Optimalisation.

Voor veel bedrijven een begrip dat goed klinkt – op papier.

Maar in de praktijk merken we dat er vaak weinig, of helemaal niets gedaan wordt met CRO. Herken je dat binnen jouw bedrijf of organisatie ook? Laten we dan, op z’n zachtst uitgedrukt, zeggen dat dit zonde is. Je kunt namelijk in veel gevallen met relatief weinig effort je CRO drastisch verbeteren.

Alleen moet je wel weten waar je moet kijken. Hier zijn alvast 3 tips waarmee je het komende uur nog aan de slag kunt gaan.

Tip 1: FIX je CRO-proces (10-20 minuten)

Bijna elk bedrijf dat succesvol is, neemt CRO serieus. Ze weten dat CRO geen ad-hoc activiteit is, maar eerder een iteratief en doorlopend proces. Daarom richten deze bedrijven processen in, waardoor er een continue feedbackloop ontstaat; zo kunnen ze hun conversieratio steeds blijven verbeteren. Het is dan ook niet méér dan logisch, om een CRO-proces op te stellen voor jouw organisatie of bedrijf. En dat is zo gedaan: je bent hier ongeveer 10 tot 20 minuten mee bezig. Hiernaast zie je hoe een CRO-proces eruit kan zien.

Nadat je een proces gemaakt hebt dat werkt voor jouw organisatie, is de volgende stap om owners te gaan vinden voor elke stap. Bedenk welke mensen in jouw organisatie nodig zijn, voor elke fase in het CRO-proces. Zo kun je teams samenstellen die ieder een eigen verantwoordelijkheid hebben. Effectieve communicatie tussen de owners van deze teams is superbelangrijk – obviously.

Tip 2: BRAINSTORM je A/B-testing-opties (20 minuten)

Je zult je erover verbazen hoe gevoelig jouw klanten zijn voor kleine aanpassingen. Of het nou gaat om een andere kleur van je Call To Action’s (CTA’s) of de woorden die je gebruikt in je H1 – je wilt er zeker van zijn dat je het meeste haalt uit jouw website of webshop. A/B-testing is een effectieve manier om deze verschillen te meten. 

Zet de timer op 20 minuten en ga brainstormen – het liefste met je team – over welke opties jij hebt binnen je bedrijf om te gaan A/B-testen. 

Gebruik deze 3 tricks om jouw brainstormsessies op gang te helpen:

  • Er zijn geen verkeerde antwoorden Als je een onderbuikgevoel hebt, dat een ander lettertype op je site een impact kan hebben, test het. Wie weet heb je gelijk!

  • Werk in 3 rondes In de eerste brainstormronde schrijf je letterlijk alles op wat je kunt bedenken dat testbaar is, en enigszins logisch aanvoelt. Zodra je dit op papier hebt, ga je in de tweede ronde je ideeën sorteren op de hoeveelheid impact – die jij denkt dat de ideeën hebben hebben. In de laatste ronde van de brainstorm ga je die ideeën finetunen waarmee je als eerste aan de slag wilt gaan.

  • In een A/B-test meet je 1 variabele factor, altijd Zodra je meerdere factoren tegelijk gaat meten, is het bijna onmogelijk om daar conclusies uit te trekken. Er zijn dan te veel factoren die een invloed kunnen hebben op de uitkomst. Zorg er dus voor dat je 1 variabele gebruikt in 1 test. Het is wél mogelijk om bijvoorbeeld een A/B/C/D-test te doen, maar deze bestaat dan uit meerdere testen met 1 variabele.

Tip 3: BEKRITISEER je Call-To-Action’s (20 minuten)

Als we het toch hebben over A/B-testing, je Call-To-Action’s (CTA’s) zijn vaak één van de eerste dingen waar je naar wilt kijken. Ze kunnen namelijk een enorme impact op jouw conversie hebben. 

We hebben een korte checklist gemaakt om je op weg te helpen: 

[   ] Je CTA’s zijn in actieve vorm geschreven. [   ] Je CTA’s zijn beknopt maar duidelijk. [   ] Je CTA’s nodigen uit tot actie. [   ] Je CTA’s staan op een logische plek. [   ] Je CTA’s houden rekening met de pains en gains van je doelgroep.

Bonus tip: check of je CTA’s ook logisch en vindbaar zijn voor mensen die geen ervaring hebben met jouw website. Kijk bijvoorbeeld eens mee als een collega van een andere afdeling, jouw buurvrouw, of familielid de website navigeert. 

Wil je meer weten over het schrijven van overtuigende website-copy? Leer van de experts met onze 1-daagse online training Conversie-verhogend schrijven

Leer in 1 dag alles over CRO

We snappen dat dit slechts het begin is om jouw conversieratio te optimaliseren. Maar wist je dat je in 1 dag ALLES kunt leren over CRO? Aanmelden doe je hier. Deze training wordt zowel in-company als online gegeven. 

Lees meer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.