Conversie Optimalisatie: Wat is het & wat levert het mij op?

Gepubliceerd 25 jun 2022

conversieoptimalisatie

Stel jezelf de vraag: ‘Hoe verdubbel ik mijn business het snelst? Door het bezoekersaantal door het dak te laten gaan óf door te focussen op het gedrag van bestaande bezoekers?’ Optie 1 is misschien het meest voor de hand liggend, maar optie 2 is de absolute WINNER. Focus op waarom de bestaande bezoekers op jouw website overgaan tot conversie (of juist niet) en til je jouw business binnen no time naar de next level.

In deze blog krijg je uitgebreid uitleg over wat CRO precies inhoudt en hoe jij hier vandaag nog je voordeel mee kunt doen.

Conversie optimalisatie: wat is dat nou weer?

Heel kort door de bocht: het verbeteren van je website of webshop zodat bezoekers converteren. Iets minder kort door de bocht: alle acties die je als online marketeer uitvoert om meer resultaat (conversie) te halen uit je bestaande bezoekers, nadat je het bezoekersgedrag op je website, de customer journey en/of marketingfunnels grondig hebt geanalyseerd. 

Het begrip ‘conversie’ heeft in het geval van CRO niet alleen betrekking op verkoop, maar op alle acties die je wilt dat een bezoeker uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het aanmelden voor je nieuwsbrief (opt-in), een reactie achterlaten onder je laatste blog, het bekijken van die video op je homepage of het invullen van je contactformulier. Het percentage bezoekers die daadwerkelijk overgaat tot de actie die jij voor ogen hebt noem je de conversie ratio. 

Wat levert Conversie Optimalisatie mij op?

Door je te verdiepen in het gedrag van je bezoekers kom je er achter waarom bezoekers de acties ondernemen die ze ondernemen. Zo vergaar je een heleboel, ontzettend waardevolle data. Deze data geeft jou inzicht in wat werkt en wat niet. Zo kun jij, op basis van betrouwbare data, keuzes maken die jouw conversie ratio flink verhogen. 

CRO vs. SEO, SEA & SEM

Om je hier een duidelijk beeld van te geven, leg ik je de volgende situatie voor: Je conversie ratio is 4,5 procent. Dat betekent dat van alle 750 bezoekers van je website, er 34 besluiten te converteren.

CRO scenario:

Je zet all-in op CRO. Hiermee is het je gelukt om je conversies van 34, naar 60 te tillen en dus je conversie ratio met meer dan 75% te verhogen.

SEO, SEA, SEM scenario:

Je gaat voor SEO, SEA en SEM. In plaats van je conversie ratio, is het nu het aantal bezoekers op je website dat met meer dan 75% stijgt. Het totaal aantal bezoekers van je website telt nu 1.333. Met een conversie ratio van 4,5 procent betekent dit, dat ook in dit scenario 60 bezoekers over gaan tot conversie. 

Nu denk je misschien: oké, maar het resultaat is hetzelfde dus wat maakt het uit?

Het CRO scenario is veel duurzamer. Door je website/webshop te optimaliseren aan de hand van data, verbreed je, blijvend, de buis van je funnel. Er zullen steeds meer bezoekers je volledige funnel doorlopen. 

De kosten om meer bezoekers op je site te krijgen zijn vaak erg hoog. Zeker in verhouding met de opbrengst. Daarnaast is het effect van advertenties niet blijvend; je verbreedt de mond van de trechter maar voor even. Elke dag zal je opnieuw moeten investeren om bezoekers naar jouw website te lokken. 

In de ideale situatie zet je daarom ook niet in op één van de twee scenario’s maar op allebei. Ram eerst met behulp van CRO je conversie ratio door het dak en haal daarna met SEO,SEA en SEM zo veel mogelijk verkeer naar je website.

Your turn!

Nu je weet wat conversie optimalisatie inhoudt en wat het je kan opleveren ben je natuurlijk rete enthousiast om zelf met CRO aan de slag te gaan. Top! Als je voor jouw gevoel genoeg handvatten hebt, zeg ik ‘go for it’! 

Heb je toch liever nog wat meer tips en tricks op het gebied van conversie optimalisatie, dan heb je me toch een partij geluk want 13 Juli organiseert The Reboot Society de 1e editie van DIGI DOMSTAD! Hét Martech event van Utrecht. Met Denise Visser van Bol.com en Gwenda Miog van Volero, die allebei hun geheimen op het gebied van Martech, waaronder CRO, zullen prijsgeven. 

Als je meer wilt weten over hoe jij CRO kan inzetten om de conversies van jouw business het stadion uit te trappen; dan KAN je dit event echt niet missen. Je hebt precies geen excuus om niet te gaan want het is ook nog eens GRATIS! Schrijf je hier in en verzeker jezelf van een plekje bij het tofste digitale Martech event van Utrecht.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.