Instagram: 5 beste SEO technieken

Gepubliceerd 25 jun 2022

SEO

Instagram SEO; echt nodig of kansloos?

Waar enige tijd geleden geluiden gingen dat SEO niet meer effectief zou zijn, lijkt SEO nu meer te leven dan ooit te voren. Waarschijnlijk merk je dit zelf ook, maar hoe zit het met de inzet van SEO op Instagram? Waarschijnlijk staat dit op een lager pitje. Klopt? Geen probleem. Na het lezen van deze blog kan je direct aan de slag met het inzetten van SEO op Instagram!

Waarom Instagram SEO? Net zoals je SEO gebruikt voor je website, kan je SEO ook gebruiken voor Instagram. Google en Instagram zijn namelijk beide zoekmachines, die ook nog eens vrijwel dezelfde technieken hanteren. Wanneer je SEO gebruikt voor je Instagram zal Instagram je profiel sneller voorstellen aan jouw doelgroep én zorg je ervoor dat je account aantrekkelijker wordt om te volgen.

Beste 5 Instagram SEO technieken

Tip 1: Schrijf je caption met sleutelwoorden

Je hebt vast gedacht aan een pakkende caption maar hoe effectief is deze geschreven? Met alleen een pakkend verhaal en smileys kom je er niet. Voeg daarom sleutelwoorden toe aan je caption. Denk hierbij aan woorden die mensen in de zoekbalk typen om soortgelijke producten te vinden als die jij aanbiedt.

Stel je voor: je hebt een webshop met juwelen waar je voornamelijk gouden oorbellen verkoopt, voeg dan het sleutelwoord “gouden oorbellen” toe aan je caption. Als mensen dan zoeken op “gouden oorbellen” is de kans groot dat jouw Instagram pagina naar voren komt.

Tip 2: Slim gebruik van hashtags

Hashtags gebruik je natuurlijk al in je post; goed bezig! Toch is het belangrijk om nog eens na te gaan hoe je deze gebruikt. Gebruik je ze bijvoorbeeld veelal door je tekst heen; probeer dit te beperken naar een minimum. Te veel hashtags in je tekst leest namelijk erg onrustig en oogt onoverzichtelijk. Plaats daarom je hashtags onder aan je post. 

Wat voor hashtags te gebruiken?

  • Hashtags die je product omschrijven

  • Hashtags die jouw ideale klant/volger gebruiken in de zoekbalk

  • Hashtags gelinkt aan de industrie waar jouw producten onder vallen

Tip 3: Vermeld je locatie

Hoe belangrijk is het nou om je locatie te delen bij een post? Het zal je verbazen! Zeker als je een lokaal bedrijf hebt. Voeg daarom altijd je locatie toe aan de post die je deelt. 

Dit kan je doen in de post zelf door middel van een locatie hashtag maar ook bij de instellingen van de post zelf. Dit doe je door je locatie te selecteren alvorens je een post online zet. Op het moment dat je een caption kan invoeren, kun je onder in beeld je locatie selecteren. 

Tip 4: Vergeet de alt text niet!

Dit is een SEO techniek op Instagram die nog veel te weinig wordt gebruikt. Als je een website hebt weet je het belang van een alt text waarschijnlijk maar al te goed. 

Alt text staat voor “Alternative Tekst” en wordt gebruikt om te beschrijven wat er op de foto staat. Instagram kan namelijk niet zelf zien wat er op de foto staat door er naar te kijken; Instagram heeft hier data voor nodig. Door een alt text toe te voegen voorzie jij Instagram van deze data waardoor je foto sneller omhoog zal komen wanneer gebruikers een zoekwoord gebruiken die je hebt gebruikt om je foto te beschrijven. 

Je kan een alt text toevoegen aan je foto in het scherm waar je ook je caption invoert. Helemaal onderaan je scherm zie je de optie “advanced settings” of “geavanceerde instellingen”. Klik daarna op Write Alt Text (of Alternatieve tekst schrijven) en voeg je alt text toe. 

Tip 5: Rock je bio

Als laatste is het belangrijk om goed te kijken naar je bio. Het is goed om je business te beschrijven in je bio maar doe dit niet zonder er bij na te denken! 

Wat betreft bio zijn er twee dingen die je kan optimaliseren:  - Je gebruikersnaam - De naam die wordt weergeven boven je bio (display naam)

Deze gegevens worden namelijk gezien als sleutelwoorden door Instagram en Google. Wanneer je de juiste sleutelwoorden in je gebruikersnaam en display naam gebruikt kan je Instagram pagina verschijnen in de zoekresultaten op Google. 

Maak dus een lijst met sleutelwoorden die er wat jou betreft toe doen. Kies er een of twee die het best jouw producten omschrijven en gebruik die in je gebruikersnaam/ display naam. 

Bijvoorbeeld Gebruikersnaam: @samazing_shoes (merknaam + product) Display naam: Handgemaakte urban schoenen - Amsterdam 

Nu is het jouw beurt!

Voor zo ver onze 5 Instagram SEO tips. Denk je nu: ja, fijn al deze Instagram SEO tips maar de SEO van mijn website is nog niet eens optimaal. Begrijpelijk dat je daar eerst tijd in wilt steken. We helpen je hier graag bij. Heb je deze SEO training al gezien? Leer alles wat je moet weten over SEO in een dag!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.