A/B-testen: wat, waarom en hoe?

Gepubliceerd 25 jun 2022

conversieoptimalisatie

Aan bezoekers op je website scheelt het niet, die zijn er genoeg maar toch blijft het aantal conversies laag. Waar kan dit aan liggen? Of misschien nog belangrijker, hoe kan je dit oplossen? Door aan de slag te gaan met conversieoptimalisatie. Bij conversieoptimalisatie neem je jouw website grondig onder de loep. Hierbij bekijk je waar eventuele aanpassingen je omzet/aantal leads kunnen verhogen. Met behulp van kleine aanpassingen maak je jouw website gebruiksvriendelijker en zo aantrekkelijker voor bezoekers om daadwerkelijk over te gaan tot conversie.

Een goede manier van conversieoptimalisatie is het uitvoeren van A/B-testen. In deze blogpost leggen we je hier alles over uit.

Een korte introductie in de wereld van conversieoptimalisatie​

Wat is A/B-testen?

A/B-testen: er is zoveel over te leren, maar wat is het nou precies en hoe begin je? In de kern is A/B-testen niets meer dan het vergelijken van variant A en B. Dit kunnen landingspagina’s zijn, maar ook campagnes en/of assets. Het uiteindelijke doel van een A/B-test is simpelweg bepalen welke variant beter werkt voor jouw organisatie. Door een A/B-test uit te voeren waarin je een variant van een asset (B) vergelijkt met de huidige versie hiervan (A), haal je gerichte data op die je hypothese ofwel bevestigen, ofwel ontkrachten. 

Waarom is A/B-testen zo belangrijk?

We kunnen talloze redenen opnoemen waarom je vandaag nog zou willen beginnen met het uitvoeren van A/B-tests. In een notendop kunnen we stellen dat – mits goed en consequent uitgevoerd – A/B-tests de algehele ervaring van bezoekers verbeteren, waardoor je een enorme boost in conversies kunt realiseren. Andere voordelen van A/B-testen zijn:

  • Eenvoudige analyse: A/B-tests hebben vaak een duidelijke winnaar en verliezer

  • Instapvriendelijk: je kunt met relatief weinig data al beginnen met A/B-testen

  • Minder winkelwagen verlaters, indien van toepassing

  • Verhoogde omzet

  • Betere klantervaring (UX) 

  • Lagere bounce percentages

  • Meer relevante inzichten

Hoe begin je met A/B-testen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een hypothese gesteld hebt en dat je metrics duidelijk zijn. Anders kun je immers nooit de juiste conclusies trekken. Stel je metrics zo specifiek mogelijk af.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste tool uit te zoeken voor het uitvoeren van je tests. Je kunt A/B-tests zo geavanceerd maken als dat je zelf wilt, maar wanneer je net begint met testen, is het aan te raden om met een instapvriendelijke tool te werken. Tools als Google Optimize, Optimizely en HubSpot zijn perfect om mee te beginnen wanneer je nog weinig ervaring hebt met het uitvoeren van A/B-tests.

Enfin, je hebt je hypothese duidelijk uitgewerkt en de juiste tooling staat klaar, nu kun je eindelijk beginnen met het opzetten van je eerste A/B-test. Wanneer deze eenmaal staat, begint het echte werk pas. Vanaf hier is het belangrijk om je resultaten consistent te gaan bijhouden. Of dit elke dag, of eenmaal per week is, hangt ontzettend af van hoe snel de test gaat. Zorg er wel voor dat je blijft inchecken – het kan immers ook zo zijn dat de resultaten negatief uitvallen, en dan wil je er natuurlijk snel bij zijn.

Ga zelf aan de slag!

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Hopelijk heeft deze blog je nieuwe inzichten gegeven waar je direct iets mee kan. Kom je er zelf niet uit? Of kun je samen met je team wel een opfrisser gebruiken op het gebied van A/B-testen? Dan is de training A/B testen, gegeven door next-level MarTech grandmaster Colin Landsbergen, zeker iets voor jou.

Gedurende deze training leer je, binnen een dag, onder andere hoe en waar je A/B, user & usability testen kunt toepassen, hoe je heatmaps en on-site gedrag kunt analyseren en hoe je de verschillende touchpoints full funnel kunt testen. Ofwel na deze training kan je hoe dan ook direct aan de slag met het professioneel inzetten van a/b-testen. Klik voor alle informatie omtrent deze training op onderstaande button.

Meer informatie >>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.